Милионери молят да им увеличат данъците

 30.03.2016

Миналата седмица над 40 нюйоркски милионери са излезли с кратко писмо, в което призовават властите на щата да увеличат размера на данъците им.

„Нашият годишен доход е не по-малко от 650 000 долара. Ние можем да си позволим повече, за да помогнем на децата, живеещи в бедност, бездомните и хората с ниски доходи” – се казва в писмото, изпратено към губернатора на щата Ню Йорк Андрю Куомо и членовете на законодателното събрание на града. Ние – нюйоркчани, които получават преимущества от икономическата енергия на нашия щат. Ние имаме възможност и отговорност да платим своя справедлив дял”, пишат още бизнесмените.

Писмото е адресирано до две уважавани обществени организации – Институт за фискална политика и организация „Родно богатство”, в която влизат стотици богати американци, които се включват в „справедливото събиране на данъци и корпоративна отговорност.”

Данъчното законодателство на щата предполага, че всеки човек, разполагащ със сума над 2 млн. долара и подлежи на данъчно облагане, трябва да плаща данък върху доходите от 8,82%. В писмото се предлага да се разшири това правило за всички онези, чиято данъчна основа е равна или по-голяма от $ 1 млн. В момента, държавни законодатели се опитват да приемат новия данъчен закон, който да замени съществуващия, който изтича в края на 2017 г.

Предвижда се запазване на ставката от 8,82% за хората с доходи от 1 до 2 милиона долара годишно. По-високи ставки – 9,35%, 9,65 на сто и 9,99%, се предлагат съответно за доходи от 2 до 10 милиона долара, от 10 до 100 милиона долара и над 100 милиона долара.