Тръгва нова платформа за търговия с ценни книжа

 30.03.2016

SEE Link, иновативната регионална платформа за търговия с ценни книжа, листвани на борсите в България, Хърватия и Македония е изпълнила всички технически изисквания за стартиране на търговия, съобщиха от Управителния съвет на компанията по време на конференция в Скопие.

„След две години активна работа и усилия на международни екипи, днес сме удовлетворени да предложим на инвестиционната общност в региона модерна, работеща платформа. Предвид засиления интерес към нея, съм убеден, че много скоро локалните пазари ще капитализират ползите от SEE Link и това ще стане пример за успешно регионално сътрудничество“, каза  изпълнителният директор на БФБ-София Иван Такев.

SEE Link e проект стартиран от борсите в България, Македония и Хърватия с цел да се създаде регионална инфраструктура за търговия на ценни книжа листвани на тези пазари. Трите борси регистрираха обща компания през май 2014 г., с което демонстрираха значимостта на проекта и ангажимента си към по-нататъшното развитие на регионалния капиталов пазар.

ЕБВР подкрепи първоначалната фаза на проекта SEE Link с грант от 540 хил. евро, с който да се създаде електронна система за извършване на поръчки. Средствата бяха осигурени от ЕБВР чрез финансиране от донорите на банката през Специален фонд на акционерите в нея Успоредно с това, участващите борси предоставиха за проекта 80 хил. евро.

През февруари фондовите борси в Белград и Любляна се присъединиха към SEE Link. В началото на този месец и борсата в Баня Лука обяви намерението си да се включи в проекта, първия в Европа, който свързва пазари и инвеститори по иновативен начин. Два индекса на сини чипове SEE LinX и SEE LinX EWI ще бъдат стартирани от 1 април, които да увеличат видимостта на локалните пазари. Индексите ще се състоят от 10-те най- активно търгувани компании листвани на трите борси – учредители: 5 от Хърватия, 3 от България и 2 от Македония.

Очаква се над 20 от членовете на борсите в България, Хърватия и Македония да се свържат с платформата, като близо 400 ценни книжа са налични за търговия. SEE Link ще спомогне за интегрирането на локалните капиталови пазари, като осигурява по-ефективен достъп за инвеститори и местни брокери до регионален пазар с капитализация от 30 милиарда долара, и в същото време позволява на участващите фондови борси да остана независими.

SEE Link беше официално открита oт македонския вицепремиер и министър на финансите Зоран Ставрески, високопоставени представители на Европейска банка за възстановяване и развитие и изпълнителните директори на борсите – учредители на SEE Link: Иван Такев от Българска фондова борса, Ивана Газич от Загребска фондова борса и Иван Щериев от Македонска фондова борса.