Туристическите данъци и такси да се влагат в сектора

 30.03.2016

Част от парите, които се събират чрез различни туристически такси и данъци, да се влага обратно в туристическия маркетинг на страната.

Подобна идея сподели министърът на туризма Николина Ангелкова след среща със заместник-секретаря по международна търговия в Департамента по търговия на САЩ Кенет Хаят.

Такава практика вече съществува отвъд океана и именно тя е вдъхновила Ангелкова. „Направи ми впечатление, че за всеки долар, който частният бизнес дава, долар дава и федералното правителство“,посочи тя пред Агенция „Фокус“.

Ангелкова поясни, че този един долар, който частният бизнес дава на Brand USA, идва от организацията ESTA, събираща данъците и таксите от туризъм в САЩ. Част от събраните средства се влага обратно в маркетинга на страната.

България и САЩ са в много добри отношения и американците са готови да споделят опита си в публично-частното партньорство в сферата на туризма.

Ангелкова и Хаят са обсъдили американската концепция за промотиране на САЩ като туристическа дестинация.

„В САЩ залагат основно на принципа на публично-частно партньорство. Това е много важно и би било добре да се използва и у нас. Предвид ангажираността на частния бизнес както с управлението, така и финансово, успяват да се привлекат значителни средства за реклама“, обясни Ангелкова.

Според нея подобна практика би проработила и у нас.